Recepty

Morčacie prsia s olivami a brokolicou

 

SUROVINY : 850g morčacích pŕs

morská soľ

čierne korenie

2 lyžice hladkej múky

olivový olej

4 strúčiky cesnaku

1 štipľavá paprička

200 g brokolice

100 g olív (čierne+zelené)

100 ml suchého bieleho vína

200 ml hydinového vývaru

2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate

50 g masla

POSTUP : Umyté a usušené morčacie prsia nakrájame na plátky, z oboch strán osolíme, okoreníme a poprášime múkou.

Potom ich opečieme na panvici na rozpálenom olivovom oleji dozlatista.Mäso vyberieme na tanier.Do tej istej panvice prilejeme trochu olivového oleja a orestujeme na ňom cesnak nakrájaný na plátky.Postupne pridáme najemno nakrájanú štiplavú papričku, ružičky brokolice a olivy nakrájané na plátky.Zeleninu podlejeme vínom a necháme ho zredukovať.Potom zmes podlejeme vývarom a plátky mäsa vložíme späť do panvice.Chvílu povaríme, aby zelenina zmekla a omáčka sa trochu zahustila.Pred dokončením posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou, premiešame a jedlo zjemníme maslom.

PRÍLOHA : ako príloha sa hodí dusená ryža, cestoviny alebo opečená cesnaková bageta.

Morčacie prsia s tuniakovou omáčkou a poľníčkom

 

SUROVINY : 850 g morčacích pŕs vcelku

morská soľ

čierne korenie

3 vetvičky čerstvého rozmarínu

olivový olej

100 g mrkvy

100 g petržlenu

1 cibuľa

5 strúčikov cesnaku

200 ml bieleho suchého vína

200 ml majonézy

2 – 3 lyžice tuniaka v oleji

½ citróna

120 g poľného šalátu

1 hrsť sušených paradajok v oleji

1 hrsť čiernych olív

syr Grana padano lovilio

POSTUP : Morčacie prsia – Morčacie prsia vcelku z oboch strán osolíme, okoreníme a posypeme natrhaným alebo nasekaným rozmarínom.Opečieme ich zo všetkých strán na rozpálenej panvici na olivovom oleji dozlatohneda.Opečené mäso vložíme do hlbokého pekáča a pridáme očistenú zeleninu ( mrkvu, petržlen, cibuľu a cesnak) nakrájanú na väčšie kúsky.Podlejeme vínom, prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre pri teplote 180°C asi 45minút domäkka (mäso ale nesmie byť vysušené).Upečené a trochu vychladnuté morčacie prsia nakrájame ostrým nožom na tenké plátky.

POSTUP : Tuniaková omáčka – V miske dôkladne vymiešame majonézu so scedením tuniakom.Omáčku ochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou podľa chuti.

SERVÍROVANIE : Plátky morčacích pŕs rozložíme na plytký tanier, zľahka osolíme a okreníme.Mäso polejeme pripravenou tuniakovou omáčkou.Celé jedlo ozdobýme poľníčkom, ktorý ochutíme trochou olivového oleja, citrónovej šťavy a štipkou soli a mletého čierneho korenia.Na vrch pridáme nakrájané sušené paradajky a čierne olivy.Na záver dozdobíme hoblinami syra Grana padano a pokvapkáme olivovým olejom.

Dusené Morčacie stehná s vínovou omáčkou

 

SUROVINY : 4 dolné morčacie stehná

soľ

mleté čierne korenie

50ml olivového oleja

300g koreňovej zeleniny ( mrkva, zeler, petržlen )

100g cibuľe

4 strúčiky cesnaku

2 lyžice paradajkového pretlaku

500 ml suchého červeného vína

5 guľôčok celého čierneho korenia

5 guľočok nového korenia

3 bobkové listy

2 vetvičky rozmarínu

2 vetvičky tymianu

asi 1 l morčacieho vývaru

francúzske maslo ( 1 lyžica zmäknutého masla vymiešaná s 1 lyžicou hladkej múky )

kôra z 1 citróna

kôra z 1 pomaranča

1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate

MORČACIE STEHNÁ

Umyté morčacie stehná vykostíme tak že vyrežeme hlavnú kosť, odrežeme mäso od kože a odstránime šlachy ( z kosti, kože a šliach pripravíme vývar). Potom mäso nakrájame na väčšie kusy, osolíme a okreníme. Opečieme ho zo všetkých strán v hrnci na olivovom oleji dozlatista a preložíme do misy.

VÍNOVÁ OMÁČKA

Koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kocky a orestujeme na výpeku z mäsa. Cibuľu a cesnak nakrájame na väčšie kusy a po chvíli pridáme k zelenine. Po 10 minútach pridáme paradajkový pretlak a krátko restujeme, aby sa pretlak nespálil. Základ podlejeme červeným vínom, pridáme celé čierne a nové korenie, bobkový list, tymian, rozmarín a chvíľu povaríme. Pridáme mäso a podlejeme morčacím vývarom tak, aby bolo mäso zaliate šťavou. Prikryjeme a krátko povaríme. Následne vložíme celý hrniec aj s pokrievkou do vopred vyhriatej rúry na 180°C a dusíme 1 – 1,5 hodiny. Mäso vyberieme a preložíme do misy. Do omáčky pridáme francúzske maslo a dôkladne ju premiešame metličkou. Dochutíme strúhanou pomarančovou a citrónovou kôrou a povaríme ešte 10 – 15 minút. Omáčku prepasírujeme cez sitko, opäť do nej vložíme mäso a krátko povaríme. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

SERVÍROVANIE

Dusené morčacie stehná s omáčkou podávame s pečenými zemiakmi, ozdobené čerstvým tymianom a pomarančovou kôrou.

Morčacie prsia v šampiňóvej omáčke

 

SUROVINY : 600g morčacích pŕs

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

rastlinný olej

200g šampiňónov

50ml vínneho destilátu

asi 200ml morčacieho alebo hydinového vývaru

morská soľ

mleté čierne korenie

100ml smotany na šlahanie (33%)

2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

1 brokolica

ŠAMPIŇONOVÁ OMÁČKA

Do rozpáleného hrnca nalejeme trochu oleja a omaly na ňom dosklovita orestujeme cibuľu nasekanú najemno a cesnak nakrájaný na plátky. Očistené a umyté šampiňóny nakrájame na štvrtinky a pridáme ich do hrnca. Krátko orestujeme. Potom podlejeme vínnym destilátom. Krátko povaríme a podlejeme vývarom.Osolíme, okoreníme a povaríme asi 5 minút. Potom prilejeme smotanu.

MORČACIE PRSIA

Očistené a umyté morčacie prsia nakrájame na rezance. Okoreníme, osolíme a sprudka opečieme na veľkej panvici na rozpálenom rastlinnom oleji. Potom prilejeme šampiňónovú omáčku. Krátko povaríme, aby sa omáčka trochu zredukovala a spojila s mäsom. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať a dôkladne premiešame.

BROKOLICA

Očistené ružičky brokolice varíme v osolenej vriacej vode asi 3 – 4 minúty. Potom ju sscedíme.

SERVÍROVANIE

Na plytký tanier naložíme mäso v šampiňónovej omáčke a obložíme varenou brokolicou. Môžeme podávať s dusenou ryžou alebo zemiakovými haluškami.